Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Λίγα λόγια για τη Θεοφανώ...

Αρχικά υπήρξε σύζυγος του αυτοκράτορα Ρωμανού Β’ (956 μ.Χ.). Αμέσως μετά το γάμο της ανέλαβε δεσπόζουσα θέση στη ζωή των ανακτόρων. Η μητέρα του Ρωμανού περιήλθε σε αφάνεια και οι πέντε αδελφές του κλείστηκαν σε μοναστήρι.
Θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θάνατο του Ρωμανού. Από τη στιγμή εκείνη ασκούσε η ίδια την εξουσία ως επίτροπος των δύο ανήλικων παιδιών της, του Βασιλείου Β’ (Βουλγαροκτόνου) και Κωνσταντίνου. Για να ισχυροποιηθεί πολιτικά κάλεσε ως κηδεμόνα και συμβασιλέα των παιδιών της, τον δημοφιλή στρατηγό Νικηφόρο Φωκά που παντρεύτηκε το 963!
Ο ασκητικός χαρακτήρας του Φωκά δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες της Θεοφανώς που συνδέθηκε με τον στρατηγό Τσιμισκή και οργάνωσαν από κοινού τη δολοφονία του αυτοκράτορα (969)!
Ο πατριάρχης Πολύευκτος υποχρέωσε τον Τσιμισκή, πριν τον στέψει νέο αυτοκράτορα, να εξορίσει τη Θεοφανώ! Η πρώην αυτοκράτειρα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μετά το θάνατο του Τσιμισκή (976) όταν ανέβηκαν στο θρόνο τα παιδιά της. Όμως δεν έπαιξε πια κανέναν ρόλο στη ζωή των ανακτόρων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: